Stappenplan om je digitale foto's te sorteren

Gepubliceerd op 19 april 2022 om 13:56

Spullen zijn niet de enige dingen die opgeruimd kunnen worden. Digitale bestanden zoals foto’s hebben zo nu en dan ook een opruimbeurt nodig. Dat is iets waar vaak geen prioriteit bij ligt omdat we het niet letterlijk zien liggen. Maar ergens in je achterhoofd voel je vaak wel dat je daar echt eens aan moet beginnen. Dat kan best onrust of druk geven. Daarom is het een goed idee om eens flink digitaal te gaan opruimen! 

 


Deze blog gaat over het ‘opruimen’ van je digitale foto’s. Daar help ik je graag bij door middel van het volgende stappenplan. 

  1. Verzamel al je foto’s bij elkaar. Leg al je fotokaartjes en/of fotocd’s in een bakje bij je pc. Zet vervolgens alle foto’s van je telefoon en camera op je pc.
  2. Maak voor elk jaar 1 map met daarin 12 mappen zodat je voor iedere maand een map hebt, gesorteerd per jaar.
  3. Begin klein. Misschien overzie je het wel niet, omdat je zoveel bestanden hebt om uit te zoeken. Daarom is het goed om met één digitaal mapje of fotokaartje te beginnen. Dan krijg je daarna vast een voldaan gevoel en zie je dat je het best meevalt.
  4. Pak steeds een fotokaartje en verwijder de foto’s die je niet meer wilt. Sorteer de foto’s vervolgens in het juiste ‘jaar/maandmapje’. Heb je 10 foto’s van precies dezelfde positie en plek? Houd alleen de mooiste. Die andere 9 ga je later echt niet missen. Verwijder wazige foto’s, tenzij het een dierbaar moment is waar je geen andere foto van hebt. Hiermee kun je doorgaan tot je alle fotokaartjes, fotocd’s en de foto’s van je telefoon en camera gehad hebt.
  5. Als je dit alles gesorteerd hebt, is het ook leuk om er een album van te maken. Zelf plak ik nog ouderwets in fotoboeken, maar je kunt natuurlijk ook online een album maken en laten drukken. Mijn tip hierbij is: print alleen de mooiste foto’s. Je hebt alle foto’s nu digitaal geordend, dus kunt ze daar altijd nog bekijken. Leg de lat vooral laag qua fotoalbums, zodat je het bij kunt houden. Zelf print ik ongeveer 15 foto’s per jaar voor het album van mijn man en ik samen en 20 foto’s per jaar voor het album van onze dochter. Deze plak ik aan het begin van elk jaar in de fotoalbums.
  6. Nu is het een kwestie van bijhouden. Plan 1x per maand een moment in om je foto’s uit te zoeken en te sorteren op je pc. Maak eventueel een mapje ‘uitprinten’ waar je iedere maand de mooiste foto’s vast apart zet.


Ik wens je heel veel succes en plezier! Het is namelijk ook heel leuk om al die foto's eens goed te bekijken :-)
Zie je dit alles niet zo zitten? Dan help ik je graag! Met 1 of 2 sessies kan ik je goed op weg helpen.
Neem gerust contact met mij op.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.