Kijktips

Gepubliceerd op 18 februari 2022 om 14:36

Na het lezen van deze blog en het kijken van de documentaires waar ik naar verwijs, weet ik bijna zeker dat het een stuk makkelijker voor je is om minder kleding te kopen. Goed voor jou, je portemonnee, de werknemers die de kleding maken, de mensen die leven in gebieden waar afgedankte kleding gedumpt wordt én het milieu!

Heb je het programma ‘De Prijsknaller’ (op NPO) al gezien? De eerste aflevering gaat over kleding en is echt een aanrader. Het leert je nadenken voor je iets koopt én voordat je iets in de kledingcontainer gooit. Want ook al gaat het naar een ‘goed doel’, als het er niet mooi meer uitziet krijgen de ontvangers er flinke problemen door zie je in het programma. Ik ben er best van geschrokken. En dan gaat het hier nog niet eens over de productie van kleding. Als je daar meer over wilt zien is ‘The True Cost’ (op YouTube) een aanrader. In deze documentaire zie je wat fast fashion doet met de leefomgeving van de mensen die het maken. Welke mensen de echte prijs betalen van goedkope kleding. Beide documentaires zijn niet per se leuk om naar te kijken, maar ik ben blij dat ik het gezien heb. Dat onrecht moet gewoon stoppen.

Misschien heb je de documentaires bekeken, maar weet je niet goed hoe je er zelf iets aan kunt doen.
Daarom volgen hier nog wat tips:

 • Natuurlijk begin ik met een opruimtip. 😉
  Ruim je kledingkast op. Zorg dat je weet wat je hebt, en zorg ook dat het niet teveel is.
  Door overzicht in je kledingkast weet je precies wat je hebt en koop je nooit iets dubbel
 • Repareer kapotte kleding, of laat het repareren
 • Denk langer na voordat je iets koopt. Stel jezelf de vraag ‘Heb ik dit echt nodig?’
 • Koop tweedehands
 • Koop duurzaam (en check of het bedrijf écht duurzaam is, niet alleen omdat het een trend is)
 • Leen of ruil kleding
 • Probeer het niet perfect te doen: het geeft echt niet als het een keer niet lukt. Je doet je best en dat maakt al een groot verschil!


Kun je wat hulp gebruiken bij het opruimen en verduurzamen van je kledingkast en koopgewoonten? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.