10 tips voor een simpeler leven

Gepubliceerd op 18 februari 2022 om 14:25

Dagelijks zijn er zoveel kleine en grote keuzes die we moeten maken. Daarom ben ik er voorstander van om jezelf zoveel mogelijk gewoontes aan te leren zodat je er niet over na hoeft te denken. Zo wordt het leven wat eenvoudiger. 

  1. Deze tip heb je misschien al 100 keer gehoord, maar ik deel hem toch. Maak een weekmenu. Het is zo fijn dat je niet elke dag hoeft te bedenken wat je nu weer gaat koken. Aan het begin kost het maken van een weekmenu best wat tijd, maar als je steeds alle maaltijden die je gekozen hebt noteert, heb je al snel een lange lijst waar je uit kunt kiezen. Zelf plan ik op zaterdag of zondag 4/5 maaltijden voor de komende week. Dan maak ik meteen een boodschappenlijstje. Door niet voor elke dag een maaltijd te plannen, heb je nog wat speling voor een keer eten afhalen of een restjesmaaltijd. En anders kun je altijd nog een extra keer naar de supermarkt. Zo hoef je veel minder eten weg te gooien. Het maken van een weekmenu lukt me trouwens niet elke week hoor, maar dat geeft ook niet. Het hoeft allemaal niet perfect te gaan. 
  2. Plan tijd voor jezelf in. Juist als je agenda vol is, is het belangrijk om af en toe gewoon even alleen te zijn. De een heeft dat meer nodig dan de ander, maar ik denk dat het voor iedereen goed is om tijd met jezelf door te brengen. Als je een partner hebt, is het ook goed om tijd samen met je partner in te plannen. 
  3. Heb je bepaalde doelen? Bijvoorbeeld om de dag wandelen,1x per week sporten of een dagdeel zonder internet? Zet het in je agenda. Dan word je eraan herinnerd en doe je het sneller. Kun je het daarna met een voldaan gevoel afstrepen. Disclaimer: dit mislukt bij mij ook vaak hoor, maar als iets in mijn planner staat doe ik het wel veel sneller dan wanneer ik het niet plan. 
  4. Leg 's avonds vast kleding klaar voor de volgende dag. Als je kinderen hebt kun je het ook vast voor hen klaarleggen of het ze zelf laten doen als ze oud genoeg zijn. Scheelt in de drukke ochtend weer tijd! Je spullen vast klaar leggen of je tas inpakken is ook fijn. 
  5. Schrijf belangrijke informatie direct op. Vooral tijdens mijn zwangerschap en eerste paar maanden als moeder was ik echt een zeef als het op onthouden aankwam, alles vergat ik. Nu heb ik mezelf aangeleerd om alles direct te noteren en vergeet ik veel minder. Dat geeft echt rust in je hoofd!
  6. Houd de was iedere dag bij. De ene dag hoef je misschien alleen wat te vouwen en op te ruimen en de andere dag draai je 3 wassen. Maar door het iedere dag bij te houden, voorkom je dat het zich ophoopt en je er als een berg (was) tegenop gaat zien. Dit is iets wat ik ook elke dag (behalve zondag, m'n fijne rustdag) in mijn planner zet zodat ik het niet vergeet.
  7. Geef al je spullen een vaste plek. Spullen die je vaak gebruikt op een goed te bereiken plek, spullen die je nauwelijks gebruikt bijvoorbeeld op zolder of in de schuur. Doordat je spullen een vaste plek hebben, wordt het opruimen veel makkelijker.
  8. Ruim 10 minuten op voordat je naar bed gaat. Maak even een rondje door het huis en leg alles wat je rond ziet slingeren op de juiste plek neer. Dat geeft je de volgende dag weer een frisse start. 
  9. Ruim op na elke maaltijd. Ook dit is een kwestie van bijhouden zodat je aanrecht niet volgestapeld staat met vaat. 
  10. Als afsluiter nóg een opruimtip. Ruim op voordat je ergens naartoe gaat. Als je dan moe thuis komt, word je niet meer geconfronteerd met je ontbijtbende.


Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Als je een of meer van deze tips wilt gaan toepassen: doe het vooral op een relaxte manier, het geeft niet als je het een keer vergeet of het even niet lukt. Het is al goed dat je het probeert en het gaat vanzelf beter wanneer je het vaker doet!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.