10 tips voor een simpeler leven

Gepubliceerd op 18 februari 2022 om 14:25

Dagelijks zijn er zoveel kleine en grote keuzes die we moeten maken. Daarom ben ik er voorstander van zoveel mogelijk (goede) gewoontes aan te leren zodat ik er niet over na hoef te denken. Zo wordt het leven wat eenvoudiger. 

 1. Deze tip heeft u misschien al 100 keer gehoord, maar ik deel hem toch. Maak een weekmenu. Het is zo fijn dat u niet elke dag hoeft te bedenken wat u nu weer gaat koken. Aan het begin kost het maken van een weekmenu best wat tijd, maar als u steeds alle maaltijden die u gekozen hebt noteert, hebt u al snel een lange lijst waar je uit kunt kiezen. Zelf plan ik op zaterdag of zondag 4/5 maaltijden voor de komende week. Dan maak ik meteen een boodschappenlijstje. Door niet voor elke dag een maaltijd te plannen, heeft u nog wat speling voor een keer eten afhalen of een restjesmaaltijd. En anders kunt u altijd nog een extra keer naar de supermarkt. Zo hoeft u veel minder eten weg te gooien. Het maken van een weekmenu lukt me trouwens niet elke week hoor, maar dat geeft ook niet.
  Het hoeft allemaal niet perfect te gaan. 
 2. Plan tijd voor uzelf in. Juist als uw agenda vol is, is het belangrijk om af en toe gewoon even alleen te zijn. De een heeft dat meer nodig dan de ander, maar ik denk dat het voor iedereen goed is om tijd alleen door te brengen. Als u een partner hebt, is het daarnaast ook goed om tijd samen met uw partner in te plannen. 
 3. Hebt u bepaalde doelen? Bijvoorbeeld om de dag wandelen, 1x per week sporten of een dagdeel zonder internet? Zet het in uw agenda. Dan wordt u eraan herinnerd en doet u het sneller. Kunt u het daarna met een voldaan gevoel afstrepen. Disclaimer: dit mislukt bij mij ook vaak hoor, maar als iets in mijn planner staat doe ik het wel veel sneller dan wanneer ik het niet plan. 
 4. Leg 's avonds vast kleding klaar voor de volgende dag. Als u kinderen hebt kunt u het ook vast voor hen klaarleggen of het ze zelf laten doen als ze oud genoeg zijn. Scheelt in de drukke ochtend weer tijd! Uw spullen vast klaar leggen of uw tas inpakken is ook fijn. 
 5. Schrijf belangrijke informatie direct op. Vooral tijdens mijn zwangerschap en eerste paar maanden als moeder was ik echt een zeef als het op onthouden aankwam, alles vergat ik. Nu heb ik mezelf aangeleerd om alles direct te noteren en vergeet ik veel minder. Dat geeft echt rust in mijn hoofd!
 6. Houd de was iedere dag bij. De ene dag hoeft u misschien alleen wat te vouwen en op te ruimen en de andere dag draait u 3 wassen. Maar door het iedere dag bij te houden, voorkomt u dat het zich ophoopt en u er als een berg (was) tegen op gaat zien. Dit is iets wat ik ook elke dag (behalve zondag, m'n fijne rustdag) in mijn planner zet zodat ik het niet vergeet.
 7. Geef al uw spullen een vaste plek. Spullen die u vaak gebruikt op een goed te bereiken plek, spullen die u nauwelijks gebruikt bijvoorbeeld op zolder of in de schuur. Doordat uw spullen een vaste plek hebben, wordt het opruimen veel makkelijker.
 8. Ruim 10 minuten op voordat u naar bed gaat. Maak even een rondje door het huis en leg alles wat u rond ziet slingeren op de juiste plek neer. Dat geeft u de volgende dag weer een frisse start. 
 9. Ruim op na elke maaltijd. Ook dit is een kwestie van bijhouden zodat uw aanrecht niet volgestapeld staat met vaat. 
 10. Als afsluiter nóg een opruimtip. Ruim op voordat u ergens naartoe gaat. Als u dan moe thuis komt, wordt u niet meer geconfronteerd met uw ontbijtbende.


Ik hoop dat u wat aan deze tips hebt! Als u een of meer van deze tips wilt gaan toepassen: doe het vooral op een relaxte manier, het geeft niet als u het een keer vergeet of als het even niet lukt. Het is al goed dat u het probeert en het gaat vanzelf beter wanneer u het vaker doet!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.